Arki & ihmiset

Piispainkokouksen päätös: ”Pyhän Johannes Sonkajanrantalaisen omenapuu” ei ole kosketusreliikki

Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous käsitteli pyhän marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen kunnioitusta Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arsenin esityksestä 31. elokuuta 2023.
| Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Vladimir Sokratilin
Pyhän Johannes Sonkajanrantalaisen ikoni

Taustaksi mainitaan, että Joensuun ortodoksisen seurakunnan alueella on levitetty viime vuosina yksityisten ihmisten toimesta käsitystä ”pyhän Johannes Sonkajanrantalaisen omenapuusta” kosketusreliikkinä. Sen lisäksi todetaan, että pyhän Johanneksen kanonisoinnin yhteydessä määriteltyä kuolinpäivää on kyseenalaistettu.

Päätösesityksen mukaan piispainkokous toteaa, ettei jonkun myöhemmin pyhäksi todetun ihmisen istuttamia kasveja pidetä kosketusreliikkeinä ortodoksisessa perinteessä eikä niitä sellaisinaan tule esittää. Piispainkokous toteaa myös, että pyhän Johannes Sonkajanrantalaisen muistoa vietetään vuosittain 8. maaliskuuta, kuten asia on määritelty kanonisoinnin yhteydessä. Sen lisäksi hänen muistoaan voidaan viettää hänen pyhien joukkoon liittämispäivinään 12.–13. heinäkuuta.

Aamun Koitto kertoi 20. huhtikuuta julkaistussa jutussaan omenapuusta, jota Karhapään suku on kutsunut "Johanneksen omenapuuksi". Jutussa on mainittu muun muassa, että omaiset ovat pitäneet pyhän Johanneksen kuolinpäivänä 8. päivää huhtikuuta, mutta kirkkomme viettää pyhän marttyyrin ja tunnustajan muistopäivää 8. maaliskuuta. Jutun leipätekstiä on täsmennetty huomauttamalla, että tiedot pyhän Johannes Sonkajanrantalaisen kuolinpäivästä vaihtelevat eri lähteistä riippuen.