Uspenskin katedraalin holvikatto
Arki & ihmiset

Miksi Suomen ortodoksisen kirkon jäsenmäärä hupenee? Vielä ehdit vastata kyselyyn!

Vastauksia on koossa jo noin 800 - tule sinäkin kertomaan oma näkemyksesi! Vastausaikaa on perjantaihin 10. helmikuuta kello 22:00 saakka.
| Teksti: Maria Hattunen | Kuva: Bernd Hildebrandt/Pixabay
Uspenskin katedraalin holvikatto

Suomen ortodoksisen kirkon jäsenmäärä on laskusuunnassa, ja kirkon palvelukeskus haluaa selvittää lyhyellä jäsenkyselyllä, millaisia syitä kehityksen takaa löytyy. Samalla kirkon jäseniltä kerätään tietoa siitä, missä kirkko on onnistunut ja missä ei.

Sähköisessä kyselyssä on kolme kysymystä, joihin vastaamiseen menee muutama minuutti. Kyselyyn vastataan nimettömänä. Vastausalusta on auki perjantaihin 10.2. klo 22 saakka.

Kirkon jäsenmäärä oli vuoden 2022 päättyessä 56 576 henkeä, yhteensä 1 037 vähemmän kuin vuoden alussa. Kokonaisjäsenmäärä sisältää myös keskusarkistossa kirjoilla olevat ihmiset (209 henkeä) sekä poissaolevat jäsenet (2705 henkeä).

Kirkko menetti vuodessa enemmän jäseniä kuin koskaan aikaisemmin. Kirkosta eronneita oli 1178, mikä vastaa kahta prosenttia kirkon jäsenistöstä. Eroja kirjattiin eniten suurissa kaupunkiseurakunnissa.

Vaikka Suomen ortodoksisen kirkon rekisteröity jäsenmäärä pienenee, niin ortodoksien määrä Suomessa on maahanmuuton vuoksi huomattavasti edelleen kasvussa. Arvioiden mukaan maassa asuu kirkon viralliseen jäsenmäärään verrattuna jopa kaksinkertainen määrä ortodoksisia kristittyjä. Ukrainalaispakolaisten myötä luku on selkeässä kasvussa.

Suomen ortodoksisen kirkon jäsenmäärän viimeisimmästä kehityksestä uutisoitiin tammikuussa.