Arki & ihmiset

MÄÄÄ en tiedä mun nimeäää! Valamon karitsoiden nimikisa tavoitti 63 000 henkilöä ja keräsi yli tuhat ehdotusta

Valamon veljestön lammashaave räjähti hitiksi, ja pian kansa saa päättää kolmen pässikaritsan nimet Facebook-tykkäyksillä.
07.05.2021 - 14:12 | Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Tuija Hirvonen
Mustavalkoinen_pässikaritsa_seisoo_pahnoilla_ja_katsoo_kaneraan

Valamon veljestössä tuskin kukaan osasi edes kuvitella, että luostarin kesälampaista kehkeytyisi megahitti sosiaalisessa mediassa. Luostarin laitumille odotetaan ensi kesäksi kaikkiaan kolmeatoista keväällä syntynyttä pässikaritsaa. Näistä kolmelle luostari käynnisti nimikilpailun omilla Facebook-sivuillaan.

Keskiviikkoon mennessä some-päivitys oli tavoittanut uskomattomat 63 000 henkilöä.

”Heti ensimmäisenä päivänä kommentteja kertyi viisisataa. Osassa oli toki päällekkäisiä nimiehdotuksia, ja nyt niitä lienee kaikkiaan noin tuhat”, kertoo luostarin ”karitsavastaava”, kuuliaisuusveli Mikael.

Nimeä ehdottavien luovuutta ei ole rajoitettu muulla tavoin, kuin että nimien tulee alkaa E-kirjaimella – eikä nimiehdotuksissa saa esiintyä ihmisten nimiä. Pääpalkintona on kesäinen fanitapaaminen Valamon laitumilla.

Harmaa_pässikaritsa_seisoo_pahnoilla_ja_katsoo_kaneraan
Pikku ”pässinpäät” ovat Valamossa kesän yli, minkä jälkeen ne palaavat kotitilalleen Savonlinnaan. Kuva: Tuija Hirvonen

”Palkinto kilpailun voittajille on tietenkin kohtaaminen pässikaritsoiden kanssa kesällä, kun ne ovat muuttaneet Valamoon. Lampaiden elämää voi seurata kesän aikana Facebook-päivityksistä”, kuuliaisuusveli Mikael vinkkaa.

Nimiehdotuksia selaillessa tulevat eteen muiden muassa ehdotukset Ergei ja Erman, jotka lienee johdettu taiteellista vapautta käyttäen luostarin perustajien, pyhien Sergein ja Hermanin nimistä. Näin ollen ehdotus selviää toisesta kilpailusäännöstä rimaa hipoen.

Nimiehdotusten seassa vilahtavat niin ikään esimerkiksi Empaatti, Epeli ja Elämys, Edam, Eeden ja Emmental tai Eeben, Epeli, tai Erakko sekä Exit, Exima ja Emeritus.

Pelkkä karsinta on hikinen urakka

Nimikisan on määrä ratketa ensi viikolla, ja luostarin Facebook-yleisö näyttelee siinä ratkaisevaa roolia. Ensin tehdään alustava karsinta, joten kuuliaisuusveli Mikaelilla sekä Soinilanmäen tilan Tiina Hirvosella oli vielä keskiviikkona edessään hikinen urakka.

”Lopulliseen finaaliin päätyy molemmilta kymmenen nimeä, eli yhteensä 20 nimeä on äänestyksen kohteena. Ihmiset voivat äänestää suosikkiaan tykkäyksillä, joiden perusteella lopullinen ratkaisu tehdään.”

Finaaliin päässeet nimet julkaistiin torstaina, ja ne on listattu jutun loppuun äänestysohjeiden kera.

Menestysprojekti lähti liikkeelle jo viime kesänä, kun yksi jos toinenkin veljestön jäsen alkoi haikailla nelijalkaisten kesäasukkien perään. Hyvin pian kirkastui, että vuokralampaat olisivat kaikkein helpoin ja tässä vaiheessa myös toteuttamiskelpoisin idea.

Karitsat ovat kesän ajan vuokralla savonlinnalaiselta maatilalta. Entä mitä niille tapahtuu kesän jälkeen, tahtonee moni tietää – tuntien kylmän ailahduksen sydänalassaan?

”Tällä tarinalla on ainakin toistaiseksi onnellinen loppu, sillä karitsat palaavat takaisin kotitilalleen”, kuuliaisuusveli Mikael vakuuttaa.

Nimikisa jaettiin myös Ortodoksit Suomessa -sivustolle, minne ilmestyi sinnekin yli 150 ehdotusta.

Nuori_nainen_Ja_Valamon_luostarin_kuuliaisuusveli_pitävät_sylissään_karitsoita
Soinilanmäen tilan Tiina Hirvonen ja työharjoittelija, kuuliaisuusveli Mikael karitsoinnissa. ”Samalla, kun lampaat tulevat viihdykkeeksi vieraille ja veljestölle, ne myös ehostavat luostarin rantamaisemaa”, kertoo kuuliaisuusveli Mikael. Kuva: Tuija Hirvonen

Nimikilpailun finaaliin pääsivät seuraavat nimet:
Empaatti
Epeli
Enigma
Echo
Exodus
Ekstaasi
Efesos
Elektroni
Ehtivä
Eripura
Etiäinen
El-Bimbo
Edam
ET
Esimääkijä
Encore
Esso
Einstein
Edison
Emmietiiä

Äänestysohjeet

Jokaiselle nimelle luodaan omat kommenttiosiot, joissa voit äänestää omaa suosikkiasi tykkäämällä.

Avaa kommentit ja äänestä tykkäämällä sitä kommenttia, jossa on mielestäsi paras nimiehdotus. Valamon luostari kiittää kaikkia mainioista ehdotuksista ja julistaa voittajat ensi viikon lammaspäivityksessä Facebook-sivuillaan.

Juttua täydennetty finaaliin päässeiden nimien osalta 6.5.2021 klo 09:22.