Ukrainallainen Roma esittelee piirustusta ortodoksisesta kirkosta
Arki & ihmiset

15-vuotias ukrainalaistaiteilija Roman piirtää Suomen ortodoksisia pyhäkköjä

Ilomantsissa asuva 15-vuotias ukrainalaisnuorukainen Roman Zhugarev on piirtänyt hienoja tauluja Suomen ortodoksisista kirkoista ja tsasounista. Taidokkaat piirrokset ovat kuin ikkunoita hänen sydämeensä, jonka on vallannut rakkaus ortodoksiseen kirkkoon.
| Teksti: Roman Zhugarev ja Anne-Mari Tiainen | Kuva: Roman Zhugarev, Mariia Kulbachna ja Harri Tuunanen
Ukrainallainen Roma esittelee piirustusta ortodoksisesta kirkosta

Romanin piirustustöistä tulee elokuussa näyttely Ilomantsin kirjastoon. Näyttelyn järjestämisessä häntä avustaa Ilomantsissa asuva Joensuun ortodoksisen seurakunnan kasvatustyöntekijä Antti Potkonen.

Roman toimii ahkerasti ponomarina eli alttaripalvelijana Ilomantsissa Pyhän profeetta Elian kirkossa. Kesäkuussa hän kävi kristinoppileirin, ja heinäkuussa tämä kohtelias nuori mies on töissä oppaana Ilomantsin ortodoksisessa kirkossa. Roman kertoo Aamun Koiton lukijoille elämästään ja ajatuksistaan seuraavasti:

– Minä olen Roman, olen Ukrainasta, Mykolajivista. Minun äitini on Mariia ja minun veljeni on Ivan. Tulimme Suomeen kaksi vuotta sitten. Aloitin silloin koulussa Suomessa. Ukrainasta sotaa pakoon lähteminen oli tosi vaikeaa, mutta nyt kaikki on hyvin. Oli paljon matkustamista, ja sitten tulimme Ilomantsiin. Tätini Julia Koivisto auttoi meitä tulemaan tänne, hän asuu täällä miehensä kanssa. Isoäitini Irina ja isoisäni Vladimir ovat Ukrainassa. Perheeni ja heidän terveytensä ja hyvinvointinsa ovat minulle erittäin tärkeitä.

Roman Ukrainasta esittelee piirustusta Tampereen ortodoksisesta kirkosta
Tampereen ortodoksisen kirkon kuvan Roman haluaa omistaa kaikille Aamun Koiton lukijoille. Aamun Koitto lunastaa teoksen taiteilijalta, joka toivoi palkkiokseen piirustustarvikkeita. Kuva: Harri Tuunanen

– Perhe antaa minulle suurimman tuen. Myös uudet ystäväni tukevat ja auttavat minua. Olen kiitollinen tuesta ja avusta isä Jasolle, isä Jannelle ja isä Ioannikselle sekä myös Darjalle ja Antille ja monille muille.

Roman viihtyy Suomessa hyvin, mutta silti koti-ikävä vaivaa häntä.

– Kaipaan Ukrainaan, se on minun oma maani. Kaipaan siellä olevia ystäviä ja sukulaisia. Suomi on maa, jossa aloitin uuden elämänvaiheen. Ilomantsi on pieni kunta, jossa on hiljaista ja rauhallista. Minulla on täällä paljon ystäviä ja tekemistä, viihdyn täällä. Alussa oli vaikeaa oppia kieltä, ymmärtää uutta kulttuuria ja saada ystäviä. Nyt ymmärrän paljon suomea ja osaan puhua sitä.

"Rakastan kirkkoa"

Roman on ollut kiinnostunut kirkollisista asioista pari–kolme vuotta. 

– Käyn usein kirkossa, käyn kaikissa jumalanpalveluksissa Ilomantsissa. Olen ponomarina joka kerta, teen erilaisia tehtäviä. Autan isä Jasoa palveluksissa ja pidän kirkossa olevia tavaroita järjestyksessä. Se on kiinnostavaa ja mukavaa.

Roman on sai keväällä Ilomantsissa 7. luokan todistuksen.

– Haluan suorittaa koulun loppuun, sitten mennä Ilomantsin lukioon ja sen jälkeen aion astua seminaariin opiskelemaan papiksi.

Myös ikonimaalaus on tullut tutuksi.

– Ensin väritin ikonikuvia. Sitten kävin ikonimaalauksessa keväällä seurakuntakeskus Eliassa Ilomantsissa, ja Anu Koivuniemi opetti siellä ikonin maalaamista. Se oli vaikeaa ja paljon oli työtä, mutta jaksoin ja se oli kiinnostavaa. Maalasin Jumalanäidin ikonin. Katson kaikkia kauniita ikoneita Ilomantsin ortodoksisessa kirkossa, eniten tykkään ikonista Pyhä profeetta Elia.

Ukrainalainen Roman esittelee piirtämänsä ortodoksisen kirkon kuvaa
Sonkajanrannan kirkkotaulun Roman teki tilaustyönä. Sydämeenkäyvä piirros sai tilaajan ja hänen lähipiirinsä herkistymään. Kuva: Harri Tuunanen

Uspenskin katedraali oli vaikein

Roman piirtää Suomen ortodoksisia kirkkoja ja tsasounia, koska häntä kiinnostavat kirkkoon liittyvät asiat ja koska hän on ortodoksi. 

– Ensin kuvasin kirkkoja ja tsasounia. Otin kuvan Ilomantsin Elian kirkosta ja päätin sitten piirtää sen. Se on tosi ihana ja suuri kirkko.

– Kirkkojen piirtäminen ei ole vaikeaa. Löydän kuvan Internetistä ja katson siitä mallia ja piirrän. Yhden kirkon piirtämiseen menee kaksi tuntia. Olen piirtänyt 47 Suomen ortodoksisia kirkkoja ja kahdeksan tsasounia. Tykkään piirtämisestä.

Ilomantsin ortodoksinen kirkko oli ensimmäinen kirkko, jonka Roman piirsi, koska hänelle se on "paras kirkko". Uspenskin katedraali taas osoittautui piirtämisen kannalta vaikeimmaksi.

– Rehellisesti sanottuna kulutin kolme tuntia tämän katedraalin piirtämiseen. Myös Tampereen Pyhän Aleksanteri Nevalaisen ja pyhän Nikolaoksen kirkon piirtäminen vei paljon aikaa.

– Parhaat piirustukseni ovat Ilomantsin ortodoksinen kirkko, Porin ortodoksinen kirkko, Helsingin Uspenskin katedraali, Turun ortodoksinen kirkko ja Valamon luostarin kirkko. Kuusi kirkkoa ja tsasounaa olen piirtänyt, kun minulta on tilattu taulu.

Ukrainalainen Roman ortodoksisessa kirkossa ikonostaasin edessä
Romanin kotikirkko on Ilomantsin Pyhän profeetta Elian kirkko, jossa hän toimii ponomarina. – Tämä on Suomen suurin ortodoksinen puukirkko, hän tietää kertoa. Kuva: Mariia Kulbachna

Kriparileiri takana, kesätyö edessä

Romanille kuluva kesä on ollut tähän saakka merkityksellinen siksikin, että hän osallistui ortodoksiseen leiriin ensimmäistä kertaa elämässään, mikä opetti itsenäisyyttä ja vastuullisuutta.

– Opin kriparilla lisää uskonnosta ja myös lasten kasteesta, häistä ja hautajaisista. Sain myös paljon ystäviä, ja se oli siistiä.

Kesä tarjoaa myös toisenkin mieluisan kokemuksen: oppaan tehtävät Ilomantsin ortodoksisessa kirkossa.

– Työ kirkon oppaana on minulle uutta, ja on mielenkiintoista kertoa turisteille kirkostamme. Olin iloinen kuullessani, että minut valittiin tähän tehtävään. Tämä on ensimmäinen kokemukseni ja ansaitsen mielelläni rahaa työlläni, ja olen iloinen saadessani ensimmäisen palkkani. Odotan innolla ensimmäistä työpäivääni – uskon, että onnistun.

– Haluaisin kertoa nuorille, etteivät he pelkää tai häpeä tulla kirkkoon rukoilemaan Jumalaa, esittämään pyyntöjä, kiittämään Herraa jokainen elämästään. Jumala kuulee meitä jokaista ja auttaa. Jumala siunatkoon meitä kaikkia!

Roman Ukrainasta ortodoksisessa kirkossa 2024
Kesätyönään Roman esittelee Ilomantsin ortodoksista kirkkoa, jossa on rukouksellisesti arvokas Melaselän tsasounan vanha tihvinäläinen Jumalanäidin ikoni. Kuva: Mariia Kulbachna

 

 

 

Pääkuva ylhäällä: Tästä kuvasta syntyi idea näyttelyyn: Romanin taitavasti ottamassa kuvassa näkyy sekä hänen piirroksensa Ilomantsin kirkosta että mallina ollut kirkko. Kuva: Roman Zhugarev