Joululahjoja kuusen alla
Ajassa

Täältä löydät joululahjavinkkejä, joissa on ripaus ortodoksisuutta

Aamun Koitto listaa jälleen ortodoksisuuteen tavalla tai toisella liittyviä lahjavinkkejä aina Lintulan luostarin yrttituotteista Filantropian ry:n aineettomiin lahjoihin.
15.12.2023 - 09:23 | Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Eugene EM/iStock
Joululahjoja kuusen alla

Lintulan luostarin joululahjavinkkinä ovat Lintulan seinäkalenteri vuodelle 2024 sekä Lintulan omat suositut yrttituotteet. Lintulan luostarin verkkokaupasta on saatavilla muun muassa Lintulan valmistamaa jalkakylpyä, ikoneja, kierrätystuotteita, kirjoja ja tuohuksia – voit ostaa myös etätuohuksia, jotka sytytetään luostarissa.

Igumenia Ksenia suosittelee lisäksi arkkimandriitta Emilianos Simonopetralaisen kirjaa Jumalanpalvelus, Jumalan näkemistä ja odotusta (julkaisija Lintuvuori ry.). Kirjaa voi tilata sekä Lintulasta että suoraan Lintuvuoresta pappismunkki Damaskinokselta.

Valamon luostarista vinkataan, että mainio aineeton lahja on lahjakortti, joka mahdollistaa esimerkiksi osallistumisen kurssille Valamon opistossa tai vierailun luostarissa – myynnissä on esimerkiksi teofaniapaketti, joka takaa tunnelmallisen Kristuksen kasteen juhlan luostarissa ja Kreikkalainen päivä.

Valamon luostarin verkkokaupasta löytyy lisäksi muun muassa luostariviinejä, tuohuksia, ikoneita ja kirjoja, joiden joukosta voi suositella vaikkapa seuraavia teoksia:

Serafim Seppälä: Minä olen sinä ja muita kirjoituksia

Marianna Flinckenberg-Gluschkoff: Muistojen hiljainen puutarha

Elizabeth Theokritoff: Ihminen ja luomakunta

Pappismunkki Damaskinos: Lintuvuoren keittokirja

Päivi Ahdeoja-Määttä: Kultahiekkaa ihmisten poluille. Martta Wendelinin elämä

Pyhä Paisios Athosvuorelainen: Enkelielämästä

Nunna Kristoduli: Päiväkirjat

Uspenskin katedraalista ja sen historiasta kiinnostuneille on ilmestynyt vastikään rakennushistoriallinen selvitys.

Lapsille ja nuorille

Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry:n verkkokaupassa  on niin ikään paljon tuotteita, joiden tuotto käytetään ortodoksiseen nuorisotyöhön, esimerkiksi leirinohjaaja- ja leirinjohtajakursseihin sekä leireihin. Tässä muutamia poimintoja verkkokaupan valikoimista:

Ortodoksinen kuvadomino
Kauniisti kuvitettu ortodoksinen kuvadomino sopii monen ikäisille pelaajille, myös niille, jotka eivät osaa vielä lukea. Pelissä on 56 kuvalaattaa pakattuna pelilaatikkoon. (Tarjoushinta 12€)

Kristuksen elämä -vihkonen
Tutustumismatka Kristuksen elämään kauniiden athoslaisten ikonikuvitusten ja helpon tekstin avulla. Sopii erityisesti niin lapsille kuin ikonimaalareillekin. 24 s. (8€)

Taivasvakuutettu polkupyörä -kirja
Taivasvakuutettu polkupyörä ja muita tarinoita -kirja on ihastuttava kokonaisuus Ulla Puhakan kirjoittamia ortodoksilapsen elämänpiiriin liittyviä tarinoita ja Kirsi Vuomajoen kuvitusta. Kovakantinen, nelivärinen, 76 s. (15 €)

Minun rukouskirjani
Lapsen käteen sopiva kaunis rukousvihkonen, johon on koottu mm. alkurukoukset, aamu- ja iltarukouksia, ruokarukouksia ja uskontunnustus.
Kaunis kuvitus koostuu Mikaela Mughalin akvarelleista ja Kyllikki Suvannon viivapiirroksista. (4€)

Pikkurahalla löytyy esimerkiksi suloinen enkeli-heijastin (2€) sekä lukuisia erilaisia postikortteja. Kannattaa muistaa myös ONL-kangasmerkki (2€), joka sopii esimerkiksi opiskelijan haalariin.

Kaupasta löytyy myös muiden julkaisemia tuotteita, esimerkiksi puuhakirjoja lapsille.

Filantropia ry, korostaa eritoten aineettomia Toivon lahjoja, joita voi ostaa Filantropian verkkosivujen kautta. Myös Suomen ortodoksisen kirkkomuseo RIISAn Pikku Bysantti -verkkokaupasta löytyy muistamisia moneen tarpeeseen, kuten evankelista Matteus -palapeli, tunnelmallisia kynttilöitä ja piparkakkumuotteja. RIISAn omat joululahjavinkit löytyvät täältä.

Käsityöihmisten kestosuosikki on Pyhän Johannes Sonkajanrantalaisen villasukat, joiden ohjeet Iljan neulojat lahjoitti Aamun Koiton lukijoiden iloksi ja hyödyksi. Ohje löytyy Aamun Koiton vuoden 2022 joululahjajutun lopusta.

Mikäli tuotteita aikoo tilata verkkokaupasta pukinkonttiin, ei kannata aikailla. Tietoja pakettien toimitusajoista joulun aikaan löytyy Postin verkkosivuilta.

Kaikkein paras aineeton joululahja on kuitenkin yhdessäolo ja rauhoittuminen joulun ydinsanoman äärelle:

Kristus syntyy – kiittäkää!