Ukrainan pakolaisia ja seurakunnan työntekijöitä Kuopion ortodoksisen seurakunnan seurakuntasalissa ryhmäkuvassa
Ajassa

Seurakunta riensi apuun, kun Ukrainan pakolaisia alkoi virrata Kuopioon: "Autossani on vaippoja ja vaatteita”

Ukrainalaispakolaisten määrä yllätti viranomaisetkin. Seurakunnan työntekijöiden ohella myös vapaaehtoisten panos on merkittävä.
29.03.2022 - 15:56 | Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Aleko Gvelesiani, Bozhkon perheen oma albumi, Kaj Appelberg, Natalia Nikkanen
Ukrainan pakolaisia ja seurakunnan työntekijöitä Kuopion ortodoksisen seurakunnan seurakuntasalissa ryhmäkuvassa

Kuopion ortodoksisen seurakunnan kanttori Sofia Laukkanen on ”toiminut nyt kolme viikkoa adrenaliinilla”. Kahdeksan lapsen äiti on organisoinut kuumeisesti apua ukrainalaispakolaisille.

– Autossani on vaippoja ja vaatteita, Laukkanen naurahtaa.

Sama pätee varmasti moniin muihinkin seurakunnan ja kirkon keskushallinnon työntekijöihin sekä vapaaehtoisiin.

Kuopiossa pakolaisten virta on yllättänyt viranomaisetkin.

Alkuaikojen suurena ongelmana on ollut se, että viranomaisavun piiriin päästäkseen pakolaisilta edellytetään rekisteröitymistä poliisilaitoksella ja vastaanottokeskuksessa. Ukrainan kriisin alkuviikoilla rekisteröityminen oli ruuhkautunut.

– Ukrainalaispakolaiset asuvat Kuopion seudulla pitkälti yksityisissä kodeissa vapaaehtoisten auttajien luona. Pohjois-Savon päivystyksen kautta hätämajoitukseen ohjattiin muutama perhe viime viikosta lähtien. Kun yhdelle perheelle löytyi asunto, niin siihen kerättiin huonekalut Kuopio Puskaradion kautta. Perheitä ei voi majoittaa tyhjään asuntoon, vaan elämiseen tarvitaan arjen tavaroita aina pyykkitelineestä alkaen, Laukkanen kertoo.

Bozhkon perhe Kiovassa ennen sotaa
Kiovalaisperhe isä Vladislav, äiti Oksana sekä lapset Sasha, Sofia ja Inna ottivat tämän kuvan ennen sodan alkua kotikaupungissaan. Nyt Sasha-pojalle on hankittu kuntosalikortti, ja painiseuraa etsitään parhaillaan. Kuva: Bozhkon perheen oma albumi.

Kuopion ortodoksisen seurakunnan kanttori Sofia Laukkanen on ”toiminut nyt kolme viikkoa adrenaliinilla”. Kahdeksan lapsen äiti on organisoinut kuumeisesti apua ukrainalaispakolaisille.

Avun tarpeet ovat hyvin konkreettisia.

– Pakolaisille on järjestetty seurakuntasalilla ruokailumahdollisuus, ja tähän saakka ruokailijoita on ollut päivittäin 30-40. Yhtenä päivänä heitä lienee ollut noin sata.

Lämpimän lounaan ja ruoka- ja hygieniatarvikekassien lisäksi Kuopion ortodoksisen seurakunnan seurakuntasalilla on pakolaisille tarjolla wifi-yhteys.

– Isät ovat puolustamassa maataan, ja perheiden äidit ja lapset yrittävät saada heihin yhteyttä. On hyvin raskasta, jos läheistään ei tavoita. Monilla pakolaisilla tuntuu olevan ajatus, että vielä kerran he palaavat kotiin Ukrainaan ja alkavat rakentaa maataan uudelleen.

Seurakuntasalilla viihdytään myös ruokailun jälkeen.

– Pakolaiset jäävät mielellään oleskelemaan seurakuntasalille se aukiolon ajaksi: siellä on seuraa, ja lisäksi olemme tuoneet sinne muun muassa villalankoja, jotta halukkaat voivat kutoa, ja leluja lapsille.

Seurakunnan tarjoama wifi-yhteys on tärkeä toisestakin syystä.

– Lapset ovat voineet seurata etäopetusta Ukrainasta. Osaa lapsista hiukan pelottaa mennä suomalaiseen kouluun. Ennen kouluun menoa täytyy olla rekisteröitynyt vastanottokeskukseen ja käydä terveystarkastuksessa. Laukkanen sanoo.

– On hyvin vaikeaa arvioida, miten paljon pakolaisia apumme piirissä tarkalleen ottaen on, koska heitä tulee koko ajan lisää.

Seurakuntasali on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9-14.

– Siellä on tarjolla ruokaa sekä hygieniatarvikkeita ja vaippoja, joita saa vapaasti noutaa. Nyt ruoka-apu on pyörinyt vapaaehtoisten voimin, mutta lisäapua tarvitaan. Olisi oleellista löytää kielitaitoinen henkilö tai henkilöitä.

Laukkasen puhelin soi jatkuvasti, ja hän on ollut yhteydessä muun muassa Kuopion kaupungin sosiaalipäivystykseen ja poliisilaitokselle saadakseen viranomaisohjeita.

– En missään nimessä halua arvostella viranomaisia, vaan tämä tilanne on yllättänyt meidät kaikki. Onneksi saamme ohjeita ja teemme yhteistyötä viranomaisten kanssa, Laukkanen korostaa.

Ukrainalaisia pakolaisia Kuopion ortodoksisessa seurakunnassa kirkkokahveilla
Ukrainan pakolaisia osallistui sunnuntaina sekä jumalanpalvelukseen että kirkkokahveille Kuopiossa. Isä Pavel Pugovkin rukoilee ennen pöydän antimien nauttimista. Kuva: Natalia Nikkanen

Kirkkopalvelujen koordinaattori Sirpa Okulov kertoo, että Suomen ortodoksisen kirkon palvelukeskuksesta on tehty soittokierros eri seurakuntiin.

– Kuopion tilanne on haastavin. Tänne on tullut paljon omatoimisia ihmisiä johtuen siitä, että 50 kilometrin säteellä on runsaasti marjatiloja, joissa ukrainalaiset ovat työskennelleet.

– Isät ovat puolustamassa maataan, ja perheiden äidit ja lapset yrittävät saada heihin yhteyttä. On hyvin raskasta, jos läheistään ei tavoita.

Monet ukrainalaispakolaiset ovatkin hakeneet turvaa tutuilta tiloilta.

Myös Okulovin kertoman perusteella voi päätellä, että Kuopion viranomaiset ovat yllättyneet pakolaisvirran nopeasta kiihtymisestä.

– Vieläkään ei ole pakolaisten vastaanottokeskus pystyssä. Kuopion ortodoksinen seurakunta on jo pari viikkoa etsinyt majoituksia, antanut lämmintä ruokaa ja jakanut ruoka- ja hygieniatarvikkeita. Tiistaina salilla kävi noin 100 ukrainalaista ruokailijaa tai ruoan hakijaa.

– Kirkon keskustalon ihmisiä on luvattu talkooapuun muutamaksi tunniksi per päivä, Okulov kertoo.

Samoin kirkon keskushallinnossa työskentelevillä työntekijöillä on mahdollisuus osallistua pakolaisten auttamiseen työajalla, kunhan asiasta sopii esimiehen kanssa.

Kuopion seudun lähin vastaanottokeskus on Mikkelissä. Okulov tuo esiin myös ukrainalaispakolaisten kulkemiseen liittyvät ongelmat.

– Kuopion pakolaisten pitäisi ilmoittautua Mikkeliin. Vastaanottokeskus sijaitsee seitsemän kilometrin päässä juna-asemalta, ja avun tarvitsijat ovat vanhoja ihmisiä tai perheitä, joilla on pieniä lapsia. Olen yrittänyt saada virkailijaa tulemaan Kuopioon. Muualla seurakunnat antavat tällä hetkellä lähinnä hengellistä apua. Täällä Kuopiossa ortodoksinen seurakunta on ainoa lämpimän ruuan jakaja. Kaupungilla on muutama muu jakelupiste, josta saa vaatteita, leluja ja huonekaluja. Pyrimme neuvottelemaan jatkosta SPR:n ja evankelis-luterilaisen seurakunnan kanssa. Kuopio on palkannut koordinaattorin hoitamaan ruoan jakelua, Okulov kertoo.

Monilla pakolaisilla tuntuu olevan ajatus, että vielä kerran he palaavat kotiin Ukrainaan ja alkavat rakentaa maataan uudelleen.

Kuopion kaupungin maahanmuuttokoordinaattori Jouko Miettinen kertoo, että kaupunki on hahmotellut eri toimintavaihtoehtoja pakolaisiin liittyen jo ennen tilanteen eskaloitumista.

– Yllättävää on ollut se, mihin suuntaan tilanne kehittyy ja kuinka nopeasti. Tilanne on nyt kuitenkin hallussa niin hyvin kuin mahdollista, ja loppuviikosta Kuopioon on määrä avata 200-paikkainen vastaanottokeskus. Suunnitteilla on siis tarjota nimenomaan asuntoja, ei yhtenäistä suurta tilaa.

Miettisen tietojen mukaan poliisille on rekisteröitynyt satoja pakolaisia Kuopion seudulla.

– Olen tietoinen siitä, että Kuopion ortodoksisella seurakunnalla on ollut iso rooli pakolaisten auttamisessa, Miettinen sanoo.

Myös Kuopion ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Timo Honkaselkä kertoo, ettei seurakunnan avun piirissä olevien pakolaisten tarkkaa määrää tiedetä.

– Kuopiossa vapaaehtoiset ovat järjestäneet arkisin seurakuntasalilla keittolounaan, ja tarjolla on ollut mukaan otettavaksi hygieniatuotteita ja kuivaruokaa. Kävijöitä on kymmeniä päivässä. Vapaaehtoiset ovat myös aloittaneet suomen kielen opetuksen.

Ukrainalaisia pakolaisia suomen kielen kurssilla Kuopion ortodoksisessa seurakunnassa
Seurakunnan vapaaehtoisten voimin järjestetylle suomen kielen kurssille osallistui maanantaina noin 40 oppilasta, jotka puhuvat entuudestaan joko ukrainaa tai venäjää. Tavoitteena on välittää opiskelijoille sellainen suomen taito, jolla he selviytyvät arkipäivän tilanteista. Pääopettaja toimii Lea Myllylä ja toisena opettajana hänen miehensä Eino Myllylä. Kuva: Kaj Appelberg

Myös pakolaisten hengellisistä tarpeista on pyritty huolehtimaan.

– Jumalanpalveluksista on tiedotettu, ja niissä onkin käynyt pakolaisia. Seurakunnassa on neljä työntekijää, joiden äidinkieli on venäjä. Heidän kanssaan pakolaiset ovat voineet keskustella.

Seurakunta on pyytänyt ruokalahjoituksina pakolaisapua varten etenkin riisiä, vauvan- ja lastenruokia, makaronia, tomaattimurskaa, liha- ja kanasäilykkeitä sekä lasten, naisten sekä miesten shampoota ja suihkugeeliä. Apua voi tuoda keskiviikosta perjantaihin kello 10-14 välillä Kuopion seurakuntasaliin (Snellmaninkatu 8).

Yksityiset ihmiset ovat antaneet myös rahalahjoituksia.

– Seurakunta on osallistunut ruoka- ja hygieniatuotteiden ostamiseen sekä muualla seurakunnan alueella kuin Kuopiossa on jonkin verran annettu ruokakauppaan lahjakortteja, isä Timo kertoo.

Vapaaehtoisvoimin järjestettävälle suomen kielen kurssille osallistui maanantaina 40 henkilöä. Pääopettajana toimii juuri eläkkeelle jäänyt lehtori Lea Myllylä ja toisena opettajana on hänen miehensä Eino Myllylä.

Suomen ortodoksinen kirkko on listannut verkkosivuilleen muun muassa kielitaitoisia pappeja, jotka voivat kommunikoida ukrainalaispakolaisten kanssa. Lisäksi Suomen ortodoksisen kirkon toimijat ovat valmistelleet ortodoksisia kuvakortteja, jotka on suunniteltu auttamaan kommunikoinnissa ukrainalaispakolaisten kanssa.

Ukrainalaisia pakolaisia Kuopion ortodoksisessa seurakunnassa kirkkokahveilla
Nämä kirkkokahvit nautittiin Kuopion ortodoksisessa seurakunnassa viime sunnuntaina. Kuva: Natalia Nikkanen

Viikon 13 aukioloajat ja ohjelma Ukrainan pakolaisille Kuopion seurakunnassa:

Дорогі українці!

Зал православної парафії міста Куопіо Snellmaninkatu 8 відчинений:
Пн 28.3  9-14
Вт 29.3  9-14
Ср 30.3  9-14
Чт 31.3  9-14
Пт 1.4 9-14
Нд 11.30 -14

В зазначені години ви можете отримати їжу та необхідні засоби гігієни. Об 11 годині пропонується безкоштовний обід.
Курс фінської мови:
Пн 28.3 12-13.30
Ср 30.3. 12-13.30
Пт  1.4.    12-13.30

Расписание деятельности для беженцев из Украины в православном приходе Куопио, Snellmaninkatu 8 Kuopio.
Приходской зал открыт:
Пн 28.3  9-14
Вт 29.3  9-14
Ср 30.3  9-14
Чт 31.3  9-14
Пт 1.4  9-14
Вс  11.30 -14

Дополнительная информация
В это время вы можете получить еду( сухой  паёк) и средства гигиены,  бесплатный обед подаётся примерно в 11 часов.
 

Курс финского языка будет:
Пн 28.3 12-13.30
Ср 30.3. 12-13.30
Пн  1.4.  12-13.30

Добро пожаловать!
Контактна особа Sofia Laukkanen, тел. 040 195 0044 (фінська, англійська, російська)

Pääkuva ylhäällä: Kuopion ortodoksisen seurakunnan kanttori Sofia Laukkanen (keskellä) on toiminut jo kolme viikkoa ukrainalaispakolaisten yhteyshenkilönä. Kuvassa ukrainalaisten ystäviemme kanssa on myös seurakuntalaisia, vapaaehtoisia samoin kuin isä Johannes Hätinen ja metropoliitta Panteleimon. Seurakuntasalista on tullut monien pakolaisten tukikohta ja henkireikä. Kuva: Aleko Gvelesiani