Joulun tähti loistaa
Ajassa

Pyhänä yönä Jumalan lupaus täyttyy: Kristus syntyy – kiittäkää!

Joulun tullessa koittaa pyhä yö, sillä Jumalan Poika syntyy ihmiseksi maailman pelastuksen tähden.
20.12.2023 - 01:02 | Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: iStock
Joulun tähti loistaa

Kertomus joulun ihmeestä, Jeesuksen syntymästä, alkaa Jeesuksen sukupuusta. Jeesuksen esi-isien ja -äitien, menneiden sukupolvien nimet kertovat sanomaa ihmisiä rakastavan Jumalan toiminnasta langenneen maailman keskellä. Luoja kutsui tavallisia ihmisiä, toimi heidän kanssaan ja kasvatti heistä pyhiään.

Sukupolvet vaihtuivat, mutta Jumalan rakkaudellinen suunnitelma täyttyi vääjäämättä. Jokainen sukupolvi ennen Jeesuksen syntymää painoi annettuihin lupauksiin jälkensä ja löysi oman kutsumuksensa.

Joulun ihmettä palvelivat tahtomattaan myös ihmisten pahat teot ja aikeet, sillä jopa ne kuljettivat maailmaa kohti Vapahtajan syntymää. Kaiken Luoja kykeni kääntämään myös ihmisten lankeemukset voitoksi. Tämän sai kokea Jumalaa vastaan rikkonut kuningas Daavid, sillä Jeesusta kutsutaan Daavidin Pojaksi ja hänen Herrakseen.

Epäusko vaihtuu uskoon

Lupausten ajan täyttyessä Joosef ei iloitse profeettojen kanssa, sillä hän pohtii, voiko ottaa vaimokseen kihlattunsa Marian, joka on raskaana. Joosef kipuilee koko ihmiskunnan kanssa uskon ja epäuskon välillä. Ketä pitäisi uskoa?

Epävarmuus, epätoivo ja epäusko vaihtuvat toivoon ja iloon, kun Herran enkeli vakuuttaa Joosefille Marian olevan raskaana Pyhästä Hengestä. Sisin avautuu ihmeelle: särkyneen maailman voi korjata vain puhdas ja viaton, joka syntyy Neitseestä. Luonnon lait väistyvät, kun Sijoittumaton asettuu Marian kohtuun.

Enkelin sanan mukaan lasta kutsutaan nimellä Jeesus (Herra pelastaa), sillä hän syntyy pelastaakseen kansansa sen synneistä. Jeesusta puhutellaan myös nimellä Immanuel (Jumala meidän kanssamme). Syntynyt lapsi ei ole ainoastaan Ihmisen Poika, vaan myös ikuinen Jumalan Poika: kaiken ennalleen asettaja on Herra itse.

Uskon voittaessa epäuskon Joosef avioituu Marian kanssa. He molemmat osallistuvat Jumalan työhön tässä maailmassa, kumpikin kutsumuksensa mukaan, esikuvina tuleville sukupolville. Mariasta tulee Jumalansynnyttäjä, Herran äiti, ja Joosef iloitsee antaessaan lapselle enkelin ilmoittaman nimen.

Siunattu joulu saapuu

Kun yön hiljaisuus viimein laskeutuu lupausten täyttymystä odottaviin koteihin, idän tietäjät vaeltavat kansojen keskeltä kohti täyttymystä ja tuovat mukaan kiitollisuutensa lahjoja. Jumalan laupeus loistaa ihmisten yllä Betlehemin tähden kirkastamana ja enkelit laulavat ylistystä: ”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.”

Silloin paimenet rientävät matkaan ja luomakunta kokoontuu eläinten suojaan, vaatimattomaan luolaan. Kirkkaus lepää seimessä kapaloituna. Jumalan valtakunta on lähempänä kuin koskaan ennen.

Pian ihmiskunnan lankeemus murtuu, heikkous muuttuu voimaksi, koettelemus voitoksi, sairaus ja murhe iloksi, katkeruus kiitollisuudeksi ja kovuus anteeksiantamukseksi. Kuolematon kukistaa kuoleman, kun seimeen kapaloitu puetaan lopulta käärinliinoihin. Joulun ilosta kasvaa pääsiäisen ylösnousemusriemu.

Tänään Jumala kutsuu tavallisia ihmisiä – yksinäisiä ja perheellisiä, eronneita ja uusperheessä eläviä – tulemaan Kristuksen palvelijoiksi.

Tänä yönä, joulun koittaessa, olemme Kristuksen syntymää yhdessä juhlivaa Jumalan kansaa. Joulun ihme kutsuu muistamaan toisia, sillä onhan Jumala muistanut meistä jokaista.

Kristus syntyy, kiittäkää!

Raamatuntekstit:
Jeesuksen sukuluettelo ja Neitsyt Marian raskaus: Matt. 1:1–25
Lupaus Daavidin Pojasta: 2. Sam. 7:12–16
Daavidin lankeemus ja katumus: 2. Sam. 11:1–12:25 ja Ps. 32:1–11
Daavidin Poika ja Herra: Mark. 12:35–37
Lupaus Immanuelista: Jes. 7:14
Tietäjät idästä: Matt. 2:1–12
Paimenet kedolla ja enkelten veisu: Luuk. 2:1–20

Teksti julkaistaan joulun aikaan sekä painetussa lehdessä että verkkolehdessä.