Presidentti Martti Ahtisaaren Suomen ortodoksiselle kirkolle lahjoittama evankeliumikirja avattuna
Ajassa

Presidentti Martti Ahtisaaren lahjoittama evankeliumikirja on yhä käytössä Tapiolan ortodoksisessa kirkossa

Presidentti Martti Ahtisaari ja puolisonsa Eeva Ahtisaari lahjoittivat evankeliumikirjan Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkkoon 14.12.1999.
15.11.2023 - 12:00 | Teksti: Vlada Wahlstén, Susanna Somppi | Kuva: Vlada Wahlstén, RIISA
Presidentti Martti Ahtisaaren Suomen ortodoksiselle kirkolle lahjoittama evankeliumikirja avattuna

Evankeliumin ensimmäisellä sivulla oli kaksi omistukirjoistusta, jotka kertoivat vuonna 1995 käsityönä tehdyn kreikankielisen evankeliumikirjan historiasta:

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari vastaanotti evankielimikirjan lahjoituksena kreikkalaisen laivayhtiön omistajalta (Alexander Panagopulos SuperFast Ferries SA), kiitoksena Turussa telakalla vuonna 1998 rakennetuista laivoista (m/s SuperFast III ja m/s SuperFast IV).

Presidentti Martti Ahtisaari ja puolisonsa Eeva Ahtisaari lahjoittivat evankeliumikirjan Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkkoon 14.12.1999. Evankeliumikirja luovutettiin seurakunnalle Mäntyniemessä. Omistumiskirjoituksessa lahjoittajana on myös presidentti Ahtisaaren poika Marko Ahtisaari.

Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkon vihki käyttöön silloinen Helsingin metropoliitta Leo lokakuussa 1998. Näin Tasavallan presidentti muisti tuolloin Suomen ortodoksisen kirkon vastikään vihittyä pyhäkköä. 

Evankeliumikirja on ollut Tapiolan ortodoksisessa kirkossa aktiivisessa käytössä. Pyhäkössä toimitetaan kerran kuukaudessa kreikankielinen liturgia. Tämän lisäksi kreikan kieltä käytetään muidenkin jumalanpalveluksien yhteydessä ja erityisesti pääsiäisyön jumalanpalveluksessa. 

Lahjoitetusta evankeliumikirjasta uutisoitiin ensi kertaa Helsingin ortodoksisen seurakunnan verkkosivuilla.

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leolle edesmennyt presidentti Ahtisaari oli kolmas valtiomme päämies, jonka hän on saatellut viimeiselle matkalle: aiemmin hän on osallistunut presidentti Urho Kekkosen ja presidentti Mauno Koiviston hautajaisiin. Arkkipiispan lisäksi käsillä olevaan surujuhlaan on kutsuttu myös muut hiippakuntapiispamme, Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni ja Oulun metropoliitta Elia. Myös eläkkeellä oleva metropoliitta Ambrosius osallistuu hautajaisiin. 

Suomen ortodoksisen kirkkomuseo RIISAn valokuvakokoelmista löytyi myös lämminhenkisiä kuvia tuolloisen arkkipiispa Johanneksen ja presidenttiparin kohtaamisesta. MTV3-uutiset siteerasi lokakuussa 1996 STT:n uutista, joka kertoi Kreikan presidentti Konstantinos Stefanopouloksen valtiovierailusta Suomeen. Sen kestäessä presidentti Stefanopoulos ja presidentti Martti Ahtisaari vierailivat myös Kuopiossa, missä valtionpäämiehet tapasivat muun muassa Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Johanneksen. He tutustuivat myös Kuopion yliopiston toimintaan.

Ahtisaari toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1994–2000.

Iankaikkinen muisto!

Juttua on muokattu 10.11.2023 klo 13:29 lisäämällä linkki Helsingin ortodoksisen seurakunnan verkkosivuille samoin kuin maininta uutisen ensijulkaisusta ja klo 15:03 lisäämällä maininta Marko Ahtisaaresta yhtenä lahjoittajana.

Presidentti Martti Ahtisaari ja arkkipiispa Johannes kättelevät

Ahtisaari toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1994–2000.

Presidentti Martti Ahtisaari ja rouva Eeva Ahtisaari tapaamassa arkkipiispa Johannesta

Ahtisaari toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1994–2000.