Ajassa

Piispainkokouksen päätös: Kirkollista avioliittoon vihkimistä ei voida toimittaa sukupuolen korjaamisen läpikäyneelle henkilölle

Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous käsitteli asiaa 14. maaliskuuta 2024.
| Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Heikki Santasalo
Vihkikruunut ortodoksisessa kirkossa

Piispainkokouksen arvioitavaksi tuli syntymän hetkellä määritellyn sukupuolen suhde myöhemmin saatuun toiseen, juridiseen sukupuoleen.

Asiaa taustoittavassa osiossa todetaan: ”Sukupuolidysforia ei ole uusi ilmiö, mutta se on meidän aikanamme saanut laajemman levinneisyyden. Tähän vaikuttaa myös monet kulttuuriset tekijät. Kysymys ihmisen seksuaalisuudesta on tällä hetkellä keskustelun aiheena osittain myös ortodoksisessa kirkossa. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tullut esille seikkoja, jotka edellyttäisivät muutoksia kirkon näkemykseen siitä, että lapsen syntymän hetkellä määritelty sukupuoli on ohjeellinen suhteessa kirkon toimittamaan avioliittoon vihkimiseen.”

Näin ollen piispainkokous totesi, että kirkollista avioliittoon vihkimistä ei voida toimittaa sukupuolen korjauksen läpikäyneelle henkilölle.

 

Kuvituskuva ylhäällä: Vihkikruunut/Heikki Santasalo

Juttua muokattu 20.3.2024 klo 16:06 vaihtamalla alkuperäisessä pöytäkirjatekstissä esiintynyt sana "sukupuolenvaihdos" ilmaisuun "sukupuolen korjaaminen".

Juttua muokattu 21.3.2024 klo 09:48 poistamalla pöytäkirjassa ollut osio, jossa viitataan asian lähtötilanteeseen.