Ajassa

Metropoliitta Elia reagoi Viertolan koulun tragediaan: Vaatii välittömiä toimenpiteitä

Oulun metropoliitta Elia vaatii lisää määrärahoja koulujen psykologipalveluihin ja ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin.
| Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Artturi Hirvonen
Oulun mertopoliitta Elia kirkossa Tampereella

Oulun metropoliitta Elia reagoi Vantaan Viertolan koulun toimipisteessä tiistaina 2. huhtikuuta tapahtuneeseen ampumavälikohtaukseen, jonka myötä 12-vuotias oppilas sai surmansa ja kaksi ikätoveria ovat vaikeasti loukkaantuneita. Teosta epäillään koulun 12-vuotiasta oppilasta.

”Surullinen päivä keskellä kirkasta viikkoa. Luulimme jo päässeemme eroon kouluampumisista, mutta tänään sellainen taas tapahtui. Hirveintä on, että ampujana on 12-vuotias lapsi, joka ampui kuolettavasti luokkatoveriaan ja haavoitti vakavasti kahta muuta”, metropoliitta Elia suree.

Hän vaatii valtiota reagoimaan lasten ja nuorten pahoinvointiin viipymättä.

”Kaikki lapset ja nuoret eivät voi hyvin, se on selvä. Valtion on annettava lisää määrärahoja esimerkiksi koulujen psykologipalveluihin, ja ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin on ryhdyttävä välittömästi. Näitä on karsittu jo pidemmän aikaa”, metropoliitta kirjoittaa.

Samassa yhteydessä hän kertoo toimineensa itse 12 vuotta luokanopettajana.

”Silloin vielä näitä palveluja oli saatavilla, tänään ei enää samalla tavalla”, hän toteaa.

Lisäksi metropoliitta kertoo ajatustensa olevan erityisesti niiden perheiden luona, joita ampuminen on koskettanut sekä luokkatovereiden, opettajan että koko Viertolan koulun luona. 

Aiempikin kannanotto lasten tilanteeseen

Metropoliitta Elia on ottanut aiemminkin kantaa lasten ja nuorten tilanteeseen

Viimeksi näin tapahtui, kun julkisuudessa oli esillä Joensuussa tapahtunut 4-vuotiaan lapsen kuolema:

”Olen sydänjuuriani myöten järkyttynyt. Kuinka on mahdollista, että pientä lasta kidutetaan ja jätetään kuolemaan Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa? Kuinka sosiaaliviranomaiset ovat voineet päättää palauttaa lapsen äidilleen?”

Poika oli ollut lastensuojelun asiakas, ja hänet oli sijoitettu kiireellisesti kodin ulkopuolelle. Sittemmin hänet kuitenkin palautettiin äidilleen. Poika kuoli kotonaan sänkyynsä kesäkuussa 2023. 

Käräjäoikeus tuomitsi pojan 26-vuotiaan isäpuolen törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta sekä muista vähäisemmistä rikoksista 7 vuoden ja 9 kuukauden vankeuteen. Lapsen 22-vuotias äiti tuomittiin törkeästä kuolemantuottamuksesta ja muista vähäisemmistä rikoksista 3 vuoden ja 7 kuukauden vankeuteen.