MP Arseni kesällä 2023
Ajassa

Metropoliitta Arseni kommentoi arkkipiispa Leon eläkkeelle siirtymistä: ”Täytyy olla kiitollinen niistä vuosista”

Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arsenin mukaan Suomessa olisi siirryttävä toisenlaiseen käytäntöön piispojen eläkkeelle siirtymisen osalta. Suomen ortodoksinen kirkko tiedotti 19.5.2024, että Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo jää eläkkeelle.
| Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Kaj Appelberg
MP Arseni kesällä 2023

– Kirkkolaki ja -järjestys eivät määrittele piispan eläköitymisikää, joten jokaisen toimea hoitavan on kohdallaan pohdittava, koska työkyky ei enää vastaa tehtävän vaatimuksia. Moskovan patriarkaatissa ja myös katolisessa kirkossa piispan on anottava eroa täytettyään 75 vuotta, ja Pyhä synodi myöntää jatkoa aina viisi vuotta kerrallaan, mikäli piispan fyysinen ja psyykkinen työkunto ovat säilyneet ennallaan. Ehkäpä meillä olisi hyvä siirtyä vastaavaan käytäntöön, metropoliitta Arseni sanoo Aamun Koitolle.

Samassa yhteydessä metropoliitta Arseni antaa arkkipiispa Leolle tunnustusta, ja toteaa samoin kuin Ylä-Karjalalle -verkkosivustolle antamassaan haastattelussa:

– Täytyy olla kiitollinen niistä vuosista, jotka Leo teki. Erityisen merkittävää oli, kun hän aloitti piispana Oulun hiippakunnassa, koska hän rakensi sen hiippakunnan, metropoliitta Arseni sanoi.

Metropoliitta nostaa arkkipiispa Leon uralta esille myös tämän ansiokkaan toiminnan Pyhien Sergein ja Hermannin veljeskunta ry:n sekä Lintulan Luostarin Ystävät ry:n johdossa.

– Lintulan Ystävien jäsenmäärä oli tuolloin huipussaan. Toteutettiin monta merkittävää keräystä ja avustushanketta.

Mittavat urat kirkkomme palveluksessa

Niin arkkipiispa Leo kuin metropoliitta Arseni ovat tehneet tähän mennessä mittavan uran Suomen ortodoksisen kirkon palveluksessa. Arkkipiispa Leo on palvellut kirkkoamme pappina ja piispana yli 50 vuotta, ja metropoliitta Arseni puolestaan on arkkipiispan jälkeen kirkossamme pisimpään piispana toiminut henkilö. Arkkipiispa Leon piispallinen ura on kestänyt jo 45 vuotta.

Metropoliitta Arseni valittiin vuonna 2004 apulaispiispaksi ja vihittiin seuraavan vuoden tammikuussa Joensuun piispaksi. Kuopion ja Karjalan hiippakuntaa hän on johtanut vuodesta 2018 lähtien.

Arkkipiispa Leo (s. 1948) esitti 6.1. Hänen Kaikkipyhyydelleen, Ekumeeniselle patriarkka Bartolomeokselle pyynnön siunata hänen toiveensa jäädä eläkkeelle vuoden 2024 pääsiäiskauden aikana.

Hänen Kaikkipyhyytensä antoi asian Pyhän Synodin alaisen inter-ortodoksisen toimikunnan valmisteltavaksi. Patriarkaatin keskuksessa Fanarissa 17.–18.5. pidetyssä istunnossa Pyhä Synodi hyväksyi arkkipiispa Leon pyynnön siirtyä eläkkeelle.

Kirkollishallitus tuo arkkipiispan vaalin Valamon luostarissa 25.–28. marraskuuta 2024 pidettävän kirkolliskokouksen asialistalle. Kirkon kanonisen peruskirjan, Tomoksen, mukaisesti kirkolliskokouksen suorittama arkkipiispan valinta (ks. 64 § eteenpäin) toimitetaan Ekumeeniselle patriarkaatille kanonista vahvistamista varten.