Ajassa

Metropoliitta Ambrosius isännöi ajankohtaista seminaaria: ”Ukrainan sota kertoo vallan turmeluksesta”

Kulttuurikeskus Sofiassa järjestetään lauantaina 9.4.  Sodan kylmät kasvot -tapahtuma, johon on vapaa pääsy.
22.03.2022 - 16:45 | Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Vlada Wahlsten
Metropoliitta Ambrosius katsoo kameraan ikonostaasin edessä ortodoksikirkossa

Kulttuurikeskus Sofiassa järjestetään lauantaina 9.4. Sodan kylmät kasvot -tapahtuma kello 13.00 alkaen. Aiheesta pidetään lyhyitä alustuksia ja käydään keskustelua, erityisesti arvojen ja etiikan näkökulmasta. Mukana keskustelemassa ovat ulkoministeri Pekka Haavisto, sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa ja europarlamentaarikko Eero Heinäluoma. Keskustelun fasilitaattorina toimii metropoliitta Ambrosius.

– Ukrainan sota on yllätys, ja se kertoo monin tavoin vallan turmeluksesta. Tämä koskee niin poliitikkoja kuin kirkonmiehiäkin. Sota tulee minunkin iholleni, sillä patriarkka Kirill on hyvä ystäväni jo vuosikymmenten takaa. Sama koskee muitakin kirkkojen edustajia lähellä ja kaukana, metropoliitta Ambrosius sanoo.

Metropoliitta ei halua arvioida, miten Moskovan patriarkka Kirillin puheet tai persoona mahdollisesti eroavat toisistaan julkisuudessa ja yksityisesti.

– Patriarkka Kirillin saarnojen ja lausuntojen retoriikka ei sisällä mitään uutta. Mutta ehkä se on vähän kärjistynyt lisää nyt. Häpeällistä on, ettei hän ole tuominnut hyökkäyssotaa, eikä ainakaan julkisesti riittävästi puhunut sen ennaltaehkäisyn puolesta.  Kyllä vallan turmelus koskee myös kirkkojen johtajia. Ortodoksisten kirkkojen varsin yhteinen helmasynti on yhä nationalismi. Venäjällä se on kärjekästä, mutta valitettavasti sitä löytyy kyllä muistakin, jotka ovat enemmistönä. Patriarkka Kirill kritisoi voimakkaasti länsimaista elämäntyyliä, ja rakentaa henkistä viholliskuvaa, metropoliitta Ambrosius sanoo.

– Häpeällistä on, ettei hän ole tuominnut hyökkäyssotaa, eikä ainakaan julkisesti riittävästi puhunut sen ennaltaehkäisyn puolesta. Kyllä vallan turmelus koskee myös kirkkojen johtajia. Metropoliitta Ambrosius Moskovan patriarkka Kirillistä

Sodan kylmät kasvot -tapahtumalle on paikkansa monestakin syystä.

– On tärkeää asettaa ahdistusta ja pelkoa aiheuttavia tapahtumia laajempaan ja periaatteellisempaan kontekstiin. Se auttaa syventämään tietoa ja käsitystä, jolloin avoimella keskustelulla voi olla ihmisyyttäkin jalostavaa merkitystä. Tämä tilaisuus Sofiassa painottuu arvoihin ja eettiseen pohdiskeluun, ja siksi on upeaa saada myös professori Jaana Hallamaa mukaan. Ulkoministeri Haavisto ja europarlamentaarikko Heinäluoma poliitikkoina katsovat sotaa erityisesti EU:n ja Venäjän perspektiivistä.

Metropoliitta Ambrosius tunnetaan muun muassa verkostoitumistaidoistaan, jotka heijastunevat omalta osaltaan siihen, miten nimekkäitä osallistujia kulttuurikeskuksen tilaisuuksiin saadaan. Itse hän suhtautuu tähän vaatimattomasti.

– Olen kiitollinen, että ystäväpiirissäni on runsaasti syvällisiä ajattelijoita ja laaja-alaisia toimijoita. Heiltä opin paljon.

Sodan kylmät kasvot -tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta tilavarauksen vuoksi kulttuurikeskus Sofia pyytää ilmoittautumisia torstaihin 7.4. mennessä osoitteeseen kulttuuri@sofia.fi. Toukokuulle on suunnitteilla seuraava seminaari, jonka teemana on ”Sodasta rauhaan”.