Kuuliaisuusveli Tobias ja luostaritaksi Valamon luostarin kirkon edessä 2024
Ajassa

Luostaritaksi aloitti Valamossa – ratin taakse hyppää kuuliaisuusveli Tobias

Valamon luostaritaksi alkoi liikennöidä maaliskuun alussa.
| Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Pappismunkki Viktor
Kuuliaisuusveli Tobias ja luostaritaksi Valamon luostarin kirkon edessä 2024

Valamon luostariin matkaavat ovat tuskitelleet jo pitkään kulkemisongelmien kanssa. Parhaimmillaan luostarin portille pääsi bussilla, mutta vuosien saatossa erilaiset ja alati vaihtuvat bussivuorot ja niiden poisjäämiset ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia niin pyhiinvaeltajille, Valamon opiston kursseille saapuville, talkoolaisille kuin muillekin luostarivieraille.

Nyt kyytiongelmiin on saatu ratkaisu Facebookissa toimivan Valamon kimppakyyti-ryhmän lisäksi: maaliskuun alusta Valamossa liikennöi varsinainen harvinaisuus, eli luostaritaksi. Autenttisen kokemuksesta tekee sekin, että ratin taakse istahtaa kuuliaisuusveli Tobias – ja toisinaan myös Valamon opiston rehtori Sirpa Koriala.

Käytännössä kyseessä ovat liittymäkuljetukset Heinävedeltä ja Joensuusta – tarkemmat tiedot ja hinnat löytyvät tämän jutun lopusta. Kyydit tilataan ennakkoon viimeistään päivää ennen saapumista.

– Julkinen liikenne loppui kokonaan viime kesänä. Lähimmät julkisen liikenteen asemat ovat Heinävedellä, Varkaudessa ja Joensuussa. Piti keksiä keinot, miten ihmiset pääsevät tänne eri puolilta Suomea. Isä Viktor teki ison työn, kun hän haarukoi aikatauluja sillä ajatuksella, että mahdollisimman monesta eri suunnasta pääsisi tietyille vuoroille ja siitä valikoituivat nämä nyt käytössä olevat haku- ja vientipisteet sekä -ajat, Sirpa Koriala kertoo.

Sirpa-rehtori ajaa kurssiretkiä

Ihan sormia napsauttamalla luostaritaksia ei kuitenkaan saatu aikaiseksi.

– Lisäkoulutusta tarvittiin sekä taksiliikenneluvan hakemista varten että kuljettajalupia varten. Tällä hetkellä taksia saa ajaa kuuliaisuusveli Tobias, mutta myös minulla on kuljettajalupa lähinnä opiston kurssiretkiä varten. Jatkossa muitakin taksinkuljettajan tutkinnon suorittaneita tulee varmastikin olemaan.  

Luostaritaksi-palvelu on voimassa toistaiseksi, jos kohta luostaritaksin toimintaan voi tulla muutoksia esimerkiksi sesonkien mukaan.

– Tällä mennään toistaiseksi ja katsotaan, millaista palautetta tulee, eli onko kenties muutoksille tarvetta. Paljon riippuu myös siitä, miten suuren suosion kyydit saavat ja montako kuljettajaa jatkossa on.

Tulevana pääsiäisenä luostariin pääsee kuitenkin myös bussilla

Valamoon kannattaa matkata lukemattomien muiden syiden ohella ainakin Martta Wendelinin juhlaseminaariin 6.huhtikuuta, Valamon Ystävien 50-vuotisjuhliin ja vaikkapa Uskonto sodan ja rauhan työssä -kurssille.

Varaa kyyti hyvissä ajoin

Valamon luostarin taksi tarjoaa kuljetuksia Valamoon tarvittaessa joka päivä 1. maaliskuuta 2024 alkaen. Palvelu keskittyy nimenomaan liittymäkuljetuksiin Valamoon ja takaisin – sitä ei siis voi käyttää esimerkiksi paikan päällä tehtäviin satunnaisiin matkoihin. Palvelu on suunnattu kaikille Valamoon saapuville vieraille.

Taksikyyti varataan ennakkoon, ja sen voi tehdä jo varauksen yhteydessä, mutta viimeistään kuitenkin saapumispäivää edeltävänä päivänä. Kyytivarauksia otetaan vastaan puhelimitse numerossa 017 570 111 tai sähköpostilla valamo@valamo.fi.

Taksissa on tilaa kahdeksalle matkustajalle, joten kyyti kannattaa tilata ajoissa. Varausta tehdessä pyydetään ilmoittamaan, mikäli taksin varaajan mukana matkustaa alle kolmevuotias lapsi tai lemmikki.

Liittymäkuljetukset, jotka on räätälöity saapuvien ja lähtevien junien ja bussien aikatauluihin, lähtevät Heinäveden asemalta Valamoon klo 12:50 ja paluukuljetukset Valamosta Joensuuhun klo 13:45. Perjantaisin tarjotaan myös kuljetusta Jyväskylä–Joensuu -bussilinjan matkustajille.

Kuljetusten hinnat vaihtelevat lähtöpisteen mukaan. Haku Heinäveden asemalta Valamoon maksaa 15 euroa, Valamosta Joensuuhun 25 euroa ja Karviosta Valamoon 5 euroa. Maksu suoritetaan suoraan kuljettajalle matkan päätyttyä käteisellä tai yleisimmillä maksukorteilla. Tavanomaiset matkatavarat kuuluvat hintaan. Taksi ei ole esteetön.

Aikataulut kannattaa tarkistaa etukäteen, sillä ne voivat muuttua kesäajan myötä.

Luostaritaksin aikataulut ja hinnat:

Valamon luostari–Heinäveden asema

lähtö Valamosta klo 12.00, hinta 15€

Heinäveden asema–Valamon luostari

lähtö asemalta klo 12.50 (saapuva juna odotetaan, hinta 15€

Valamon luostari–Joensuun rautatieasema

lähtö Valamosta klo 14.00, hinta 25€

Joensuun rautatieasema–Valamon luostari

lähtö Joensuusta klo 15.00, hinta 25€

Lisäksi perjantaisin tarjotaan myös kuljetusta Jyväskylä–Joensuu-bussilinjan matkustajille Karvio–Valamo tai Valamo–Karvio, hinta 5€/suunta.

Tervetuloa ainutlaatuisen luostaritaksin kyytiin!