Patriarkka Bartolomeos Uspenkissa 10-23 ja kukkakuja
Ajassa

Lapset olivat patriarkkaa vastassa kukkineen, ja Uspenskin katedraali täyttyi juhlakansasta: "Rakastan teitä!"

"I love you!" (Rakastan teitä)". Näin Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos tervehti lapsia Uspenskin katedraalin ovilla, minne lapset olivat muodostaneet kukkakujan.
| Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Esko Jämsä, Niina-Maarit Rautamäki
Patriarkka Bartolomeos Uspenkissa 10-23 ja kukkakuja

Patriarkaalinen liturgia 10. syyskuuta houkutteli Uspenskin katedraaliin ja sen ulkopuolelle ilahduttavan runsaasti juhlakansaa. Alustavien arvioiden mukaan kirkkokansaa oli paikalla kaikkiaan jopa 1 500 henkeä, minkä lisäksi Helsingin ortodoksisen seurakunnan suoratoistolähetystä seurasi yli 600 katsojaa.

Jumalanpalvelusta oli mahdollista seurata myös katedraalin ulkopuolelle asennetuilta, suurilta näytöiltä. Ehtoollista jaettiin niin sisä- kuin ulkotiloissa, sillä sisääntulijoiden määrässä oli huomioitava viranomaisten turvallisuutta koskevat määräykset.

Ekumeenisen patriarkkamme Bartolomeoksen saarna oli jälleen hyvinkin puhutteleva – esimerkiksi lauantaisessa kiitosrukouspalveluksessa kuultiin niin ikään painavaa tekstiä liittyen siihen, millä tavoin Suomen ortodoksisen kirkon olisi hyvä suuntautua tulevaisuutta ajatellen.

Patriarkka Bartolomeos ja arkkipiispa Leo Uspenski 10-2023
Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos ja Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo. Kuva: Esko Jämsä

Tänään patriarkan opetuspuheen kantavana teemana oli kärsimys.

– Kärsimättömyys on vaarallista, sillä se voi johtaa ajattelemattomiin sanoihin ja tekoihin. Kärsimättömästi puhutut tylyt ja loukkaavat sanat voivat vahingoittaa suhteita niin ystäviin kuin lähimmäisiin; ne voivat rasittaa rakkauden siteitä perheissä ja ystävyyksissä; ne voivat johtaa jopa väkivaltaan ja vihanpitoon. Näemme tämän perheissämme, kirkoissamme, kylissämme ja kaupungeissamme. Suomen ortodoksinen kirkko on, jokaisen muun kirkon tapaan, myös tuntenut epäystävällisten, vihassa ja kärsimättömyydessä lausuttujen sanojen pistot. Mutta viha ja kärsimättömyys eivät yksin vahingoita suhteitamme maan päällä, vaan ne vahingoittavat suhdettamme Jumalaan. Viha ja kärsimättömyys kiusaavat meitä tarkoituksenaan, että hylkäisimme Jumalan ja etsisimme oman tahtomme täyttymistä, patriarkka lausui.

Aamun Koitto on julkaissut patriarkan lyhentämättömän opetuspuheen, jonka hän päätti äärettömän kauniilla tavalla:

– Toivomme myös, että sadan vuoden päästä Jumala antaa lastenlastemme seistä tällä pyhällä paikalla, vakaina ortodoksisessa ja kristillisessä uskossaan, kohottaa äänensä lauluun yhdessä pyhien ja enkelien kanssa ja ylistää ja kunnioittaa taivaallista isäämme Jumalaa, hänen poikaansa Herraamme ja Vapahtajamme Jeesusta Kristusta ja kaikkipyhää hyvää ja eläväksitekevää Henkeä.  Aamen!

Suomen ortodoksisen kirkon 100-vuotisjuhlaa Uspenskin katedraalin pihalla
Tunnelmasta voi päästä kiinni paitsi seuraamalla patriarkaalista liturgiaa tallenteena, myös katselemalla, miltä uskontunnustuksemme näytti ja kuulosti yläilmoista käsin. Kuva: Esko Jämsä

Arkkipiispa Leo puhui niin ikään koskettavasti liturgian yhteydessä. Hän käsitteli muun muassa lasten pyhyyttä ja muisti jälleen ukrainalaisia heidän koettelemuksissaan.

– Kuten hyvin tiedätte, suurta hätää kokevat tänä päivänä hyökkäyssodan tieltä Venäjälle pakkosiirretyt ukrainalaislapset. Haluan puhua suoraan, sillä lapset ovat lähellä myös Teidän Kaikkipyhyytenne sydäntä. Suurin osa pakkosiirretyistä lapsista on asunut ukrainalaisissa orpo- ja ryhmäkodeissa. Lastensiirrot täyttävät sotarikoksen tunnusmerkit, mutta vielä huolestuttavammaksi tilanteen tekee se, että Venäjän ylläpitämillä leireillä on yritetty opettaa unohtamaan lasten ukrainalainen identiteetti, arkkipiispa sanoi.

– Lapset ovat pyhiä ja ortodoksinen kirkkomme on kutsuttu suojelemaan lapsia ympäri maailmaa. Lasten pyhyyttä ei voi verrata tai palauttaa mihinkään heidän yksittäiseen piirteeseensä, sillä pyhyydestä itsestään puuttuu vertailun periaate. Tämä tarkoittaa, että lapsen arvo ei asetu vain moraalisen mittarin yläpäähän, vaan kokonaan sen ulkopuolelle.

Aamun Koitto on julkaissut myös arkkipiispa Leon puheen kokonaisuudessaan. 

Liturgian yhteydessä Ekumeeninen patriarkka vihki Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salmisen sekä Kaakkois-Suomen seurakunnan kirkkoherra Timo Tynkkysen ensimmäisinä Suomessa Ekumeenisen istuimen rovasteiksi.

Samassa yhteydessä hän jakoi korkeimman maallikolle jaettavan patriarkaalisen Kristuksen Pyhän ja Suuren Kirkon Arkontti -arvonimen toimittaja Risto Nordellille sekä Suomen Viron emeritus-suurlähettiläs Aleksi Härköselle. Löydät huomionosoituksista kertovat jutun kuvineen täältä.

Suomen ortodoksisen kirkon autonomian 100-vuotisjuhlan taltiointi on katsottavissa Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube-kanavalla.

Digital Palola -tuotantotiimi
Digital Palola Oy:n tuotantotiimi vastasi muun muassa Suomen ortodoksisen kirkon autonomian 100-vuotisjuhlan tuotannoista YouTubeen ja Ylelle – "100% ortodoksinuorten voimin", kuten tiimi asian ilmaisee. Ohjaus: Petrus Palola Kamerat: Felix Nesterinen, Bella Meer ja Elias Keltanen Ääni: Mikko-Juhani Kuittinen Tuotantojärjestäjä: Matvei Palola Avustajat: Matvei Nurmela, Åsa Wörlin, Sofia Konopliv. Kuva: Niina-Maarit Rautamäki