Metropoliitta Epifani siunaa kirkkokansaa Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa joulukuussa 2023
Ajassa

Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifanin vierailu Suomeen: ”Uskon siteet yhdistävät”

Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifanin Suomen-vierailu alkoi 14. joulukuuta Turussa. 
| Teksti: Vlada Wahlstén, Susanna Somppi | Kuva: Andryi Sydor, Vladimir Sokratilin
Metropoliitta Epifani siunaa kirkkokansaa Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa joulukuussa 2023

Historiallisen vierailun aluksi Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo ja metropoliitta Epifani julkaisivat yhteisen paimenkirjeen. Kirje oli osoitettu erityisesti ukrainalaisille pakolaisille Suomessa, ja siinä todetaan muun muassa:

”Kirkkojemme päämiehinä rukoilemme palavasti oikeudenmukaista ja kestävää rauhaa Ukrainaan. Muistamme rukouksissamme erityisesti heitä, jotka jäivät kotimaahansa hädän hetkellä, jotka puolustavat maansa vapautta, kansaansa, elämän arvokkuutta sekä lastensa ja lastenlastensa tulevaisuutta. Nämä urheat ja itsensä uhraavat ihmiset – miehet ja naiset, vanhukset ja nuoret – ovat esikuvia jokaiselle.

Tänään Ukraina, kuten Raamatun Raakel, itkee lapsiaan, jotka eivät ole enää läsnä (Jer. 31:15; Matt. 2:18): kuolleita, vangittuja, pakkosiirrettyjä, kateissa olevia sekä niitä miljoonia, jotka ovat joutuneet jättämään synnyinmaansa ja etsimään turvaa diasporasta.

Vakuutamme teille, että vaikka olettekin ylittäneet monen maan rajat tänne saapuessanne, uskon siteet yhdistävät Ukrainan ja Suomen ortodoksiset kirkot. ”

Metropoliitan kanssa Suomeen saapuivat Ukrainan ortodoksisesta kirkosta myös metropoliitta Jevstrati, diakoni Andriy Sydor ja Roman Labinskyi. Myös Suomessa vuosi sitten vieraillut isä Sergiy Berezhnoy Kiovasta on maassamme uusintavierailulla. Isä Sergiy kertoi tuolloin Venäjän hyökkäyssodan alun järkyttävistä tapahtumista Aamun Koiton haastattelussa.

Metrpoliitta Epifani ja arkkipiispa Leo Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa 12_2023
Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifani (vas.) ja Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo.

Vierailtuaan Turussa Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkossa seurue matkusti Helsinkiin, missä metropoliitta Epifani ja piispa Pavlo Shvarts tarjosivat perjantaina 15.12. katsauksen Ukrainan kirkkojen ajankohtaiseen tilanteeseen. Samalla kuultiin myös Kirkon ulkomaanavun ja Suomen ortodoksisen kirkon kansainvälisen diakonian ja lähetyksen järjestö Filantropia ry:n toiminnasta Ukrainassa.

Metropoliitta Epifani myönsi Filantropia ry:n toiminnanjohtaja Riina Nguyenille Ukrainan ortodoksisen kirkon tunnustuksen, Pyhän suurmarttyyri ja parantaja Panteleimonin ansiomerkin kiitoksena Filantropian tekemästä työstä Ukrainan kansan hyväksi.

Ukrainan kriisiapukeräykseen on lahjoitettu yhteensä 175 000 euroa, mikä on suurin Filantropian yksittäisen keräyksen koskaan keräämä summa. Lahjoituksia on välitetty Ukrainaan joka kuukausi koko sodan ajan, ja varoja on käytetty erityisesti ruokaan ja perustarvikkeisiin.

Marraskuun lopussa pidetty Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokous päätti neljän vuoden hankkeesta ukrainalaisten pakolaisten kotoutumisen tukemiseksi Suomessa. Filantropia tulee toimimaan hankkeen pääkoordinaattorina vuosittaisen 130 000 euron määrärahan turvin.

Epifani ja kirkkoherra Ioannis Lampropoulos Turun ortodoksisessa kirkossa 12_2023
Turun ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra, isä Ioannis Lampropoulos (vas.) ja metropoliitta Epifani.

Myöhemmin perjantaina metropoliitta Epifani vieraili Espoossa Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa. Paikalla oli paitsi Helsingin ortodoksisen seurakunnan papistoa, myös ukrainalaisia. Tilaisuus alkoi kello klo 17 toimitetulla litanialla.

Lauantaina 16.12. metropoliitta Epifani osallistui liturgiaan Uspenskin katedraalissa. Palvelukseen osallistuvat myös arkkipiispa Leo, Oulun metropoliitta Elia ja Haminan piispa Sergei. Päivä oli juhlava toisellakin tavalla, sillä tuolloin tuli kuluneeksi 22 vuotta arkkipiispa Leon intronisaatiosta eli arkkipiispan istuimelle nousemisesta.

Uspenskin katedraalisssa Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifani sai arkkipiispa Leolta Pyhän Karitsan ritarikunnan 1. luokan komentajamerkin, metropoliitta Jevstrati niin ikään komentajamerkin, pastori Sergiy Berezhnoy 1. luokan ritarimerkin sekä diakoni Andriy Sydor ja Roman Labinskyi Pyhän Karitsan ritarikunnan mitalit.

Ortodoksisen ja luterilaisen kirkon johtajien vierailua Ukrainasta isännöivät yhdessä Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma.

Vierailun kesto oli 14.–16. joulukuuta 2023.

Pääkuva ylhäällä: Metropoliitta Epifani Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa joulukuussa 2023

Juttua muokattu 17.12. klo 14:30 lisäämällä tiedot palkitsemisista sekä kuva ko. tilaisuudesta.

Metrpoliitta Epifani Turun ortodoksisessa kirkossa
Metropoliitta Epifani ja kirkkokansaa Turun Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkossa.

 

 

Pääkuva ylhäällä: Metropoliitta Epifani Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa joulukuussa 2023
Uspenskin katedraalisssa toimitettiin lauantaina liturgia, jonka yhteydessä Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifani sai arkkipiispa Leolta Pyhän Karitsan ritarikunnan 1. luokan komentajamerkin, metropoliitta Jevstrati niin ikään komentajamerkin, pastori Sergiy Berezhnoy 1. luokan ritarimerkin sekä diakoni Andriy Sydor ja Roman Labinskyi Pyhän Karitsan ritarikunnan mitalit. Kuva: Vladimir Sokratilin