Kuvia ja kynttilöitä 	Navalnyin muistopaikalla Kajaanissa 2024
Ajassa

Kajaanissa ortodoksisen kirkon ovensuuhun syntyi Aleksei Navalnyin muistopaikka, jota ehdotti venäläinen perheenisä

Kajaanin ortodoksisen kirkon oven viereen on perustettu helmikuussa vankileirillä menehtyneen venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin muistopaikka.
| Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Isä Reijo Marjomaan oma albumi
Kuvia ja kynttilöitä 	Navalnyin muistopaikalla Kajaanissa 2024

Aleksei Navalnyin muistopaikka on tähän mennessä ollut olemassa kolmisen viikkoa, koska se perustettiin noin viikko Navalnyin kuoleman jälkeen eli helmikuun loppupuolella.

– Aloite tuli marraskuussa Suomeen saapuneelta perheelliseltä venäläismieheltä, joka ei halua nimeään julkisuuteen. Hän kysyi lupaani 18.2. Navalnyin muistopaikan perustamiseen. Hän myös huoltaa paikkaa isännöitsijän lisäksi, kertoo pastori Reijo Marjomaa.

Isä Reijon mukaan muistopaikka on kirvoittanut pelkästään positiivista palautetta.

Isä Reijo Marjomaa Navalnyin muistopaikalla 2024 Kajaanissa
Isä Reijo Marjomaa kertoo muistopaikan saaneen myönteisen vastaanoton.

– Seurakuntalaisten ja muiden ohikulkijoiden, joiden kanssa olen jutellut, kommentit ovat olleet pelkästään myönteisiä. Ilkivaltaa muistopaikka ei ole kohdannut.

Myös isä Reijo henkilökohtaisesti pitää muistopaikkaa tervetulleena.

– Omasta mielestäni on hyvä, että on olemassa paikka, jonne voidaan tuoda kukkia ja sytyttää kynttilä Navalnyin muistolle. Kyse on pitkälle samasta asiasta kuin on haudalla käynti. Tällä muistelupaikalla käyvät monet ihmiset hiljentymässä, tuomassa kukkia ja kynttilöitä.

Tosin kukat oli siivottu pois kuvaushetkellä, koska lakastuneina eivät olleet enää paikan kaunistus.

– Olen ajatellut, että kun ortodoksinen kirkko sulkee Lasaruksen lauantaina vainajien muistelupöydän, suljemme myös tämän Tuomaan tiistaihin saakka, isä Reijo kertoo.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kainuun Sanomat.