Ajassa

Helsingin ortodoksinen seurakunta päättää yhteistyön Lammin Panagia-keskuksen kanssa

Toimintakeskuksen profiili on monissa asiakysymyksissä Suomen ortodoksisen kirkon linjauksista poikkeava.
| Teksti: Suomen ortodoksinen kirkko | Kuva: Bernd_Hildebrandt/Pixabay
Uspenskin katedraalin holvikatto sisältä

Helsingin ortodoksinen seurakunta päättää 16.11. alkaen yhteistyön Athos-säätiön toimintakeskuksen kanssa eikä enää toimita Lammin Panagia-keskuksen pyhäköissä jumalanpalveluksia tai järjestä toimintakeskuksessa muutakaan toimintaa.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen on tehnyt seurakunnan osalta päätöksen asiassa keskusteltuaan Helsingin hiippakunnan piispan, arkkipiispa Leon kanssa.

Piispainkokous keskusteli Athos-säätiön toimintaan liittyvistä asioista jo 31.8. pidetyssä istunnossaan ja totesi, että Lammilla sijaitsevan toimintakeskuksen profiili on monissa asiakysymyksissä Suomen ortodoksisen kirkon linjauksista poikkeava.

Lammin toimintakeskus lähestyi piispainkokousta avoimella kirjeellä 22.9., jossa Athos-säätiön toiminnanjohtaja Hannu Pöyhönen toi selkeästi esille Suomen ortodoksisen kirkon ja Ekumeenisen patriarkaatin näkemyksistä poikkeavan käsityksensä kasteopetuksesta ja ekumeniasta.

Piispainkokous on laatinut 15.11. paimenkirjeen kasteesta, jossa vahvistetaan ja linjataan yksiselitteisesti kirkon opetus jo kastettujen kirkkoon liittämisestä. Myös Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos vahvisti noudattamamme kastekäytännön Suomen-vierailunsa yhteydessä syyskuussa 2023.

Helsingin ortodoksinen seurakunta katsoo, että tässä tilanteessa edellytyksiä yhteistyön jatkamiselle ei ole enää olemassa.

Kuvituskuva ylhäällä: Uspenskin katedraalin holvikatto