Ajassa

Arkkipiispa Leo vetoaa patriarkka Kirilliin Butšan tapahtumien järkyttämänä: "Kristuksen tähden: herätkää ja tuomitkaa tämä pahuus!”

Arkkipiispa Leo vetoaa Venäjän ortodoksisen kirkon johtoon Ukrainasta kantautuneiden kauhu-uutisten jälkeen.
04.04.2022 - 13:36 | Teksti: Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, Maria Hattunen | Kuva: Esko Jämsä
Arkkipiispa Leo Uspenskin katedraalissa piispan vihkimyksessä

Venäjä on viimeisen kuukauden aikana toistuvasti osoittanut, että se ei pyri välttämään siviiliuhreja Ukrainan sodassa. Olemme seuranneet voimattomina uutisvirtaa, joka on tuonut eteemme kuvia murskaksi pommitetuista asuintaloista, sairaaloista ja kirkoista. 

Tänään olemme joutuneet uutisten välityksellä näkemään ja kuulemaan jotain sellaista, mitä on vaikeaa ymmärtää todeksi. Venäjän toimet Butšassa ja muissa ukrainalaiskylissä eivät edusta enää sodan kauheuksia, vaan äärimmäistä inhimillistä pahuutta. Kuten kansainvälinen yhteisö on todennut, ne ovat sotarikoksia, joista Venäjä tulee aikanaan saamaan tuomion.

– Venäjän ortodoksisen kirkon johto on tähän asti seissyt valtiojohdon rinnalla siunaamassa tätä sotaa ja esittämässä sen jopa oikeutettuna, ”pyhänä” sotana, toteaa arkkipiispa Leo ja jatkaa:

– Nyt kirkon on korkea aika huomata, että se on kulkenut harhaan. Vetoan suoraan Moskovan patriarkka Kirilliin: muistakaa Jumalan edessä piispana ja patriarkkana antamanne lupaukset ja se, että niistä on kerran tehtävä tiliä Kaikkivaltiaan edessä. Kristuksen tähden: herätkää ja tuomitkaa tämä pahuus! Käyttäkää vaikutusvaltaanne rauhan edistämiseksi ja tehkää kaikkenne, että tämä sota päättyisi. Siihen rukoilen teille Jumalalta nöyryyttä ja viisautta.