PÄÄKIRJOITUS | Vaihtoehtoja tarjolla

Kesän kynnyksellä tehdään matkasuunnitelmia kirkollisiin ja maallisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Jonkun ajatuksissa voi kyteä halu lähteä talkoolaiseksi luostariin. Niin Valamossa kuin Lintulassakin on vapaaehtoistyöllä hyvä mahdollisuus auttaa luostaria käytännössä, mutta myös saada osallistua päivittäisiin jumalanpalveluksiin ja tutustua siihen maailmaan, jossa itsensä Jumalalle omistaneet elävät ja työskentelevät.

Vierailut luostarissa voivat kypsyttää siihen soveliaissa halun kokeilla itse askeettista elämäntapaa. Kirkon opetuksen mukaan on kaksi tietä, joista toinen on avioliitto ja toinen luostarielämä. Tähän sisältyy ajatus siitä, että yhtä hyvin perhe kuin luostariyhteisökin hioo ihmisestä tarpeettomia särmiä ja kasvattaa hengellisesti.

Luostarin elävyys on kirkolle ensiarvoisen tärkeää. Luostarielämää ajattelevan on syytä lähteä kilvoitustielle nuorena, sillä luostari ei ole vanhainkoti, jonne mennään vasta eläkkeelle päästyä. Kirjailija Tito Colliander on todennut osuvasti eräässä haastattelussa luostarien olevan kirkon ”hengellinen lämpömittari”. Voimme iloita ensiksikin siitä, että meillä on pari lämpömittaria, mikä väestöpohjaamme ajatellen on sopiva määrä. Toiseksi voimme iloita, että kummassakin luostarissamme ollaan ”plussan puolella” eli ne ovat eläviä.

Kuten lukija havaitsee tämänkertaisen Aamun Koiton artikkeleista, luostareillamme on merkkivuodet. Lintula juhlii kilvoitteluelämän jatkumista Palokissa 70 vuotta. Valamossa puolestaan vietetään luostarin uudelleen perustamisen 300-vuotisjuhlaa. Molemmat ovat huomionarvoisia tapahtumia, joita kannattaa mennä juhlimaan paikan päälle.

Kesälle on luvassa leirejä kaiken ikäisille. Nuorille on tarjolla oman seurakunnan tai Ortodoksisten Nuorten Liiton järjestämä kristinoppileiri. Kriparilla on taatun varmasti luvassa oppimista oman kirkon uskosta, hauskaa yhdessäoloa liikunnan ja pelien merkeissä ja ystävyyssuhteita, jotka parhaassa tapauksessa voivat jatkua läpi elämän. Perheellisille on tarjolla perheleirejä ja vanhuksille kultaisen iän leiri Valamossa. Nämä kaikki ovat toiminnallisia, kasvattavia ja seurakunnalliseen yhteisöön sitovia tapahtumia.

Olkoon tämä kesä kaikille Aamun Koiton lukijoille hengellisesti vahvistava, iloa ja voimia antava, mutta ennen muuta Jumalan siunaama.

Piispa Arseni
3/2016