PÄÄKIRJOITUS | Pieniä ja suuria kärsimyksiä

Ihmiskunnan historiassa on vain lyhyt jakso, johon ei liity kärsimystä. Se ajoittui Paratiisiin ennen syntiin lankeamista. Sen jälkeen niin yksilöillä kuin yhteisöillä on riittänyt mitä erilaisimpia koettelemuksia ja kärsimyksiä. Varmasti myös jokaisella tätä lukevalla on joitain omakohtaisia kokemuksia hengellisestä, henkisestä tai fyysisestä kärsimyksestä.

Psalminkirjoittaja toteaa; ”Katso minun kärsimystäni ja vaivaani ja anna anteeksi kaikki syntini.” (Ps. 25:18). Elinvuosiimme mahtuu paljon myönteistä, mutta vääjäämättä myös kärsimystä ja vaivaa. Osa kokemistamme kärsimyksistä on vähäisiä, tai ne muuttuvat ajan myötä mielessä sellaisiksi. Osa niistä on puolestaan taakka, jota kannamme mahdollisesti läpi elämän. Jotkut kärsimyksistämme on itse aiheutettuja, toiset puolestaan hengelliseksi tai henkiseksi kasvuksemme annettuja. Näiden kohtaamisessa tarvitsemme Jumalan avulla yhtäältä myötäelämisen kykyä ja toisaalta kärsivällisyyttä kestää kärsimys.

Tämän tästä kuulemme ja luemme uutisia eri tahoja koskevista supistuksista, vähennyksistä ja leikkauksista. Vääjäämättä ne koskettavat hyvin monia meistä, joko omakohtaisesti tai lähipiiristä. Seurakunnille ja meille yksilönä se antaa velvoitteen kantaa toistemme kuormia. Toisen kärsimystä ja tuskaa lievittää jo pelkkä kuunteleminen. Ja konkreettista apua on osoitettava aina, kun sitä pyydetään jos sen antamiseen on mahdollisuus.

Olemme aloittaneet uuden kirkkovuoden, mikä samalla merkitsee seurakunnallisessa elämässä uutta vireyttä ja intoa kesän lomien jälkeen. Menneen suven olemme saaneet osallistua monien pyhäkköjen temppelijuhliin, ristisaattoihin, pyhän Trifonin pyhiinvaellukseen ja Lappeenrannan kirkkopäiville. Näitä myönteisiä kokemuksiamme voimme muistella pitkin talvea ja saada niistä voimaa arkeen sekä osallistumisintoa seurakunnan toimintaan. Tänä syksynä meidän kaikkien tulee todentaa jäsenyytemme kirkossa käymällä äänestämässä seurakuntavaltuuston vaaleissa. Tietoja ehdokkaista löydämme seurakuntaliitteestä. Toivotan valitsijoille hyvää harkintaa ja valituille Jumalan siunausta luottamustehtävään.

Piispa Arseni
4/2015